אנונה ( Annona) זהו פרי עץ טרופי הידוע במקומות שונים בעולם גם בשמות: תפוח  שמנת, גרביולה, גואנבנה, סוורסופ ופאו פאו. בטבע תוכלו לראות עצי אנונה באמריקה התיכונה והדרומית (120 סוגים) ובאפריקה (עוד 10 סוגים). אנונה מתורבתת מגדלים בכל המקומות שבהם האקלים מתאים.

בשר הפרי מאד עסיסי וקרמי. לאנונה ריח מיוחד, לא טיפוסי לפירות העץ: יש בו משהו מן הריח של דשא. גם טעמו מיוחד: מתוק-חמצמץ, קצת דומה לאננס וקצת לתות, ויש בו משהו מפירות ההדר. יש אומרים שטעמה של אנונה מזכיר תערובת של מנגו ומלון ויש אומרים שהוא יותר דומה לתערובת של תות, בננה ואננס...


בכל פרי ישנם כמה עשרות גרעינים. חשוב לדעת שהם רעילים ולכן יש להסירם.

בשר האנונה משמש להכנת קוקטיילים, מיצים, סורבה, גלידות, מחיות, ג'לי וריבות. במקומות מסוימים בעולם מתסיסים את מיץ האנונה לקבלת סוג של בירה. משקה זה, כמו גם מיץ האנונה שממנו הוא עשוי, עשיר מאד בוויטמיני A, C ו- B(במיוחד 9B), ברזל, סידן, מגנזיום, זרחן, אבץ, אשלגן, חומצות אמינו, פחמימות מורכבות וכמובן סיבים תזונתיים. לחסידי ספירת קלוריות: אנונה מכילה 47 קלוריות ל-100 גר' פרי.

האנונה ידועה לא רק כפרי טעים אלא גם כצמח מרפא. לפני שבני האדם הפכו את המדע לאליל והתחילו להשתחוות לו, הם חיפשו פתרונות לבעיות שלהם בטבע  ולמעט  חיסון נגד כלבת וכמעט כל דבר שמבוצע ברפואה דחופה, הם מצאו את הפתרון, כי הרי הקב"ה תמיד מקדים רפואה למכה.

ברפואה העממית משתמשים באנונה לטיפול במעי הגס, לשמירה על פלורת המעיים, לשיפור תפקודי הכבד, לתמיכה בתהליכי ירידה במשקל, להורדת חומציות הקיבה לסובלים מחומציות גבוהה, לסילוק חומצת שתן מהגוף (אצל חולי גאוט, למשל), איזון הסוכר בדם, להורדת חום גבוה, לטיפול בדיזנטריה וצפדינה, טחורים, דלקת בשלפוחית השתן, הורדת לחץ דם ואפילו לטיפול במחלות עמוד השדרה שבד"כ מקשרים לגיל החולה. היא גם מאד מחזקת את מערכת החיסון. רוב הדברים הללו לא נבדקו מחקרית, אך אלה שנבדקו מאשרים את יכולות הפרי. כך למשל, ב-2008 בכתב העת African Journal פורסם מחקר לפיו אכילת אנונה גרמה לירידה של רמות הסוכר בדם אצל חולדות שסבלו מסוכרת.

במקסיקו משתמשים במיץ אנונה כתרופה לטיפול בקדחת, הצטננות וצהבת. באמריקה התיכונה משתמשים במיץ אנונה לטיפול בשלשולים למיניהם ובקדחת.

ברפואה העממית של עמים שונים משתמשים בתמצית מאנונה לטיפול במחלות שנגרמו ע"י חיידקים, וירוסים, פטריות, וכן כבחומר מגרש תולעים ומטפל במלריה.

כאמור, גרעיני האנונה רעילים. משתמשים בתמצית של גרעינים טחונים כדי לגרום להקאות. שמן המופק מגרעינים אלה יעיל לטיפול בכינמת. במקסיקו משתמשים בגרעיני אנונה לטיפול בכל סוגי הטפילים, חיצוניים ופנימיים.

קליפת הגזע והעלים משמשים להכנה של תרופה לטיפול בשיעול, לחץ דם גבוה, אסתמה ושפעת וכן להרגעה. בג'מייקה והאיטי משתמשים בקליפת גזע העץ כתרופה אנטי-ספזמטית ומרגיעה, לטיפול באסתמה, שיעול, שפעת ולחץ דם גבוה.

מקומיים יודעים להכין תה מהחלק הפנימי של קליפת הגזע לטיפול בבצקות.
סורינם משתמשים בתה מעלי אנונה כתרופה לנדודי שינה וכן כתרופה לילדים עם שינה לא רגועה או שסובלים מחום גבוה. כדי להרגיע תינוקות, לפעמים המקומיים מפזרים עלים של אנונה על הכרית או אפילו שמים בשקית מתחת לכרית. ילידי המקומות בהם גדלים עצי אנונה משתמשים בתה מעלי אנונה גם נגד חמרמורת  (כל התסמינים הידועים מהם סובלים אנשים שיום קודם שתו אלכוהול).


יתרה מזו, אנונה מכילה חומרים מקבוצת אצטוגנינים ( Acetogenins). יש מחקרים שמוכיחים כי החומרים הללו הינם בעלי פעילות אנטי-סרטנית. הדבר הוכח גם במחקרים במעבדה על בעלי חיים וגם במחקרים קליניים על חולי סרטן. נמצא שחומרים אלה מקטינים את גודל הגידול, פוגעים באספקת הדם אליו, מדכאים גרורות ומגדילים את אורך חיי החולים.

מאז 1970 נעשו מעל 20 מחקרים שגילו כי תמצית אנונה הורגת תאים של 12 סוגי סרטן, ביניהם: סרטן הריאות, סרטן הלבלב, סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית.

יש מחקרים שמשווים בין תמצית אנונה לבין התרופות הכימותרפיות המקובלות והתוצאות לטובת אנונה: מחקר שנעשה ב-1976 הראה שתמצית אנונה הורגת את תאי הסרטן פי 10,000 מהר יתר ובנוסף לא פוגעת בתאים בריאים, לא גורמת לתופעות לוואי ונטולת סיבוכים. קיימת אף תרופה נגד סרטן על בסיס של תמצית אנונה, והיא נמכרת באמריקה הדרומית אם כי לא קיבלה את האישורים הנחוצים ולכן לא נמצאת בשימוש במוסדות רשמיים. משרד המדע והטכנולוגיה של הפיליפינים פיתח גם תוסף תזונה שמופק מאנונה. יש הרבה אנשים שטוענים שנטלו את התוסף והוא מאד עזר להם, אך בינתיים אין מחקרים שיאשרו או ישללו את יעילותו.


נכון לעכשיו בארץ ניתן להשיג לא רק פירות אנונה אלא גם תה (חליטת) אנונה. התה לא מצטיין בטעמו, אך ישנן עדויות לכך שהוא מוריד לחץ דם ואת רמות הסוכר בדם. בדרך כלל מתחילים לראות תוצאות אחרי חודש לפחות עם שתיה יומית של מינימום 2 תיונים ביום.

בנוסף לסגולות הללו, תה אנונה עשיר בוויטמינים ומינרלים הנמצאים בפרי  ובמקומות גדילתה של האנונה הוא נחשב אצל המקומיים כיעיל במיוחד למניעת מחלות באופן כללי.

למעוניינים לדעת אוסיף, שהחליטה הנמכרת בישראל הינה בעלת אישור ייבוא לישראל, אישור ממשרד הבריאות בישראל, היא מאושרת על ידי ה- FDA בפיליפינים, ויש לה גם תעודת כשרות מהרבנות הראשית בישראל, המפעל ותהליך ייצור נבדקו על ידי הרב הקהילתי של בית חב"ד בפיליפינים. לפני כל ייצור חדש שנשלח לישראל מתבצעת בדיקה במעבדת מזון לבדיקת איכות המוכרת על ידי ה- FDA בפיליפינים.


האם האנונה מסוכנת?

חוקרים באמריקה התיכונה טוענים שאכילה מוגזמת של אנונה עשויה לגרום למחלת פרקינסון. המקום היחידי בו כנראה יש נפגעי אנונה זה האי גוואדלופ. תושביו ניזונים בעיקר מאנונה והחומר שנמצא בה, האנונאצין, כנראה גורם למחלה עצבית ניוונית כמו פרקינסון ע"י שהוא גורם להצטברות חלבון טאו במוח.

כמו כן, שורשים וקליפת הגזע של האנונה נמצאו רעילים לדגים.

לא כדאי לאכול כמויות גדולות של אנונה על קיבה ריקה, זה עלול לגרום לבחילות.

לאנשים עם לחץ דם נמוך מומלץ להימנע מאכילת אנונה, כמו גם לנשים בהריון שלרוב סובלות מלחץ דם נמוך.

16% מהפרי זה סוכרים כאלה ואחרים, לכן על אנשים סוכרתיים להיזהר עם פרי זה.


איך בוחרים אנונה

אל תקנו פרי ירוק בתקווה שיבשיל על המקרר. הוא לא יבשיל. ואל תקנו פרי רך מידי: כנראה בשרו כבר הפך לדייסה בלתי אכילה. הפרי צריך להיות טיפה רך, ללא כתמים ופצעים.

איך מאחסנים אנונה

לא מאחסנים. אנונה זה פרי עדין שלא נשמר לאורך זמן לא על המדף (וזאת הסיבה שלא ראים אנונה הרבה בחנויות) ולא במקרר. ימים ספורים, לא יותר. לכן מומלץ לקנות את הפרי כדי לאכול כבר בו ביום או למחרת, לא מאוחר מזה.


איך אוכלים אנונה? יש שלוש אפשרויות:

  1. 1. מקלפים, מוציאים את הגרעינים ומגישים.
  2. 2. חותכים לשניים ואוכלים בכפית את בשר הפרי תוך כדי הקפדה על הוצאת הגרעינים.
  3. 3. בתוך מאכל כלשהו. למשל, באינדונזיה משתמשים בפירות לא בשלים של אנונה להכנת מרקים ובברזיל משלבים פירות אנונה מטוגנים בארוחות.
מתכון עם אנונה לדוגמא


סורבה עם אנונה

מצרכים:

1 ק"ג בשר אנונה

כף אחת של מיץ לימון סחוט טרי

כף דבש טבעי


אופן ההכנה:

לקלף את האנונה, להוציא את הגרעינים, לחתוך לחתיכות ולמעוך או לרסק בבלנדר.

להוסיף דבש ומיץ לימון ולערבב היטב.

להעביר את התערובת לתבנית 20 ס"מ או כל כלי דומה ולהכניס למקפיא. להקפיא עד שהתערובת כמעט קשה.

להוציא, להפריד את החלק הקפוא ולשבור אותו או לרסק בבלנדר ואז לערבב עם החלק הרך של התערובת.

להעביר את התערובת לכוסות גלידה או כל כלי שמתאים לדעתכם ולהקפיא.


כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ואינו מחליף אבחון, ייעוץ או טיפול רפואי.


ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD),©
2020

אם מאמר על אנונה עניין אתכם, בטח יעניינו אתכם ספרים

"קל להיות בריא"

"יפה, בריאה ולא מורעלת"