כוסית אחת לא תזיק...


אין ספק בכך שאלכוהול הוא אחד הסמים המזיקים והנפוצים בעולם. אלכוהול הורס את הגוף והנפש של האדם, הורס את החיים שלו ושל סביבתו. ב-2010, כתב העת הרפואי המכובד The Lancet פירסם מחקר בריטי שחקר את השפעתם של 20 סמים נפוצים על אנשים וסביבתם הקרובה ודירג אותם לפי גודל הנזק. לפי מחקר זה, אלכוהול תופש מקום חמישי אחרי  הרואין, קוקאין, ברביטורטים (סמי שינה) ומתדון.


אך יש אנשים שחושבים שכוסית או שתיים של יין או בירה ביום לא מזיקים לבריאות. שזה ממש בסדר. יש אף כאלה שחושבים שזה אפילו עשוי להועיל לבריאות.


ויש שחושבים שבירה ו/או יין זה לא אלכוהול.


ויש שחושבים שאם שותים אלכוהול בחג, זה לא נחשב...


מצד שני, נתונים של ארגון הבריאות העולמי מראים ששיעורי התמותה משחמת הכבד - מחלת הכבד הנגרמת משתיית אלכוהול – גבוהים ביותר דווקא בצרפת ובאיטליה - מדינות בהן אלכוהוליזם איננו נפוץ, אך שתיית כוסית יין טוב עם הארוחה הינה חלק מהתרבות.


אז מי צודק?


בשנים האחרונות נעשו כמה מחקרים שאומרים בצורה חד-משמעית: אלכוהול תמיד מזיק, מכל סוג, בכל כמות, בכל הנסיבות, בכל גיל, לנשים ולגברים.


יש שוני מסויים בפרטי ההשפעה של אלכוהול בנסיבות שונות, למשל: גם נשים וגם גברים נפגעים מאלכוהול, אך נשים נפגעות יותר; כל סוגי האלכוהול פוגעים בלבלב, אך בירה יותר מאחרים; כל סוגי האלכוהול פוגעים במוח, אך וודקה יותר מבירה...


באוניברסיטת וושינגטון בסנט-לואיס (Washington University) ערכו מחקר שבדק את השפעתן של כמויות קטנות של אלכוהול מסוגים שונים.


התברר שגם כמויות קטנות ביותר, שנחשבו פעם לבלתי מזיקות, מזיקות בהחלט.


המחקר פורסם בכתב העת Alcoholism: Clinical & Experimental Research..


מסקנת המחקר: שימוש קבוע באלכוהול מקצר את החיים - גם אם מדובר בכוסית אחת ליום.


ד"ר שרה הרץ (Sarah M. Hartz), מנהלת המחלקה הפסיכיאטרית של אוניברסיטת וושינגטון (Washington University)  בסנט-לואיס, ארה"ב, שעמדה בראש המחקר, הדגישה שאם פעם היו אנשים שחשבו שכוס יין ביום לא יכולה להזיק, ואף היו כאלה שטענו שזה עשוי להיות טוב לבריאות, היום ברור בצורה חד-משמעית שכל כמות של אלכוהול, ולו הקטנה ביותר, מעלה את הסיכון למוות ב-20%. המחקר שלה חקר את הקשר בין צריכת אלכוהול וסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם ומחלות סרטן. במחקר זה נבדקו רק כמויות אלכוהול שנחשבות לקטנות: בין כוסית קטנה עד ל-2 כוסות ליממה. במחקר השתתפו  אנשים בגילאי 18-85. ד"ר הרץ מדגישה שאנשים צעירים באופן טבעי מתים פחות מאנשים מבוגרים, לכן שינוי של 20% פחות מורגש בקרב צעירים, אך מדובר במספרים גדולים מאד! וכאשר מדובר באנשים מבוגרים, 20% זה מספר משמעותי ביותר.


באוניברסיטת ניו-יורק בדקו את פלורת הפה בקרב 3 קבוצות מתנדבים בגילאי 55-78: קבוצה של אנשים שלא שותים אלכוהול בכלל, קבוצה ששותים קצת מידי פעם וקבוצה של שותים על בסיס קבוע (אך אינם אלכוהוליסטים). נמצא קשר ישיר בין צריכת אלכוהול לפלורת הפה: אלכוהול הקטין בצורה חד-משמעתית את כמות חיידקי  Lactobacillales והגדיל את כמות ה- Bacteroidales, Actinomyces ו-Neisseria.. נמצא קשר חד-משמעי בין שינויים אלו לתדירות צריכת המשקאות האלכוהוליים.


חיידקי Bacteroidales ידועים כמעוררי מחלות מוגלתיות ודלקתיות ואף חשודים כמעוררי מחלות סרטניות מסוימות.


Actinomyces הן זה פטריות שגורמות למחלת אקטינומיקוזיס ולפגיעה בשסתומי הלב.


Neisseria גורמת לדלקת קרומי המוח.


במילים אחרות, שתיית משקאות אלכוהול גורמת גם לשגשוג הפלורה הפתוגנית בפה, והדבר ידוע כמגדיל את הסיכונים לחלות במחלות החניכיים, מחלות לב וכלי דם ואף מחלות סרטניות.





בכתב העת הרפואי לנסט ( Lancet) פורסם מחקר אחר שבחן 700 מחקרים שונים שנעשו במקומות שונים בעולם במטרה לברר מה הוא כמות האלכוהול שלא מזיקה לבריאות. לעומת המחקר שנעשה בוושינגטון, שם בדקו רק כמויות קטנות של אלכוהול, כאן חיפשו כמות בלתי מזיקה ולכן במחקר זה נבדקו כמויות שונות של אלכוהול: מכוסית קטנה ועד לכמויות גדולות. מסקנת המחקר: יש רק כמות בטוחה אחת של אלכוהול - לא לשתות כלל.





 עוד לקרא על הקשר בין תזונה לבריאות בספר "https://www.yaelclinic.co.il/%D7%A1%D7%A4%D7%A8-%D7%A7%D7%9C-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%90-