הנבטים הם זרעים וגרעינים שהחלו לצמוח. כל זרע מורכב מקליפה חיצונית, חומרי הזנה ונבט. כשהוא יבש יכול הזרע להישמר במשך זמן רב. תהליך ההנבטה יתחיל רק אם יתקיימו מספר תנאים הקשורים בטמפרטורה, אור, לחות ואוורור. ניתן להנביט זרעים באדמה או במים.

נבטים הם זרעי הצמחים, המכילים בתוכם את יסודות המזון המיועדים להזין את הצמח בתחילת גידולו. בזמן ההנבטה המזון השמור בגרעין עובר לנבט ואז הנבט מתחיל ביצירת הויטמינים ומינרלים מהזרע. זו הסיבה שהערך התזונתי של הנבט יותר גבוהה מזה של הגרעין.

בתהליך ההנבטה, מתעוררים לחיים שפע של אנזימים הפועלים בתוך הזרע בכדי לבצע פירוק של חומרי המזון המצויים בו. רק כאשר המזון בתוך הזרע מתחיל להתפרק, הוא מסוגל לנוע בתוך נוזלי הגרעין ולבצע את תכלית הזרע (צמיחה והתפתחות).

הנבטים, למעשה, הם צמחים צעירים הניזונים מחומרי המזון שבזרע. לאחר שתהליך הנביטה מסתיים, וכבר הציץ החוצה שורש קטן, הנבטים עוברים לשלב של התפתחות והצמחת עלים. בין סיום הנביטה לתחילת ההתפתחות, הנבטים מכילים את הערך התזונתי הגבוה והמשובח ביותר. הם מכילים את שלושת אבות המזון (חלבונים, פחמימות ושומנים), ואלו כבר מפורקים בחלקם, מה שהופך אותם לקלים מאוד לעיכול.

הנבטים הם אחד המקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, ויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות. כמות הויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה. רוב הזרעים במצבם היבש אינם מכיליםויטמיןC בכלל. לאחר ההנבטה נבטים שונים מכילים כ- 20 מ"ג ויטמין C למאה גרם. הנבטים אינם מזון משמין, הם מכילים אנרגיה זמינה (סוכרים פשוטים הנספגים מהר בגוף), סיבים תזונתיים (הגורמים לתחושת שובע), חלבון איכותי, ומעט חומצות שומן הכרחיות. המרכיבים הפעילים בנבטים (אנזימים למיניהם) מגבירים את קצב שרפת השומנים בגוף, ותורמים לבניית רקמות שריר.

הנבטים מכילים שפע אנזימים שהתעוררו במהלך תהליך ההנבטה. האנזימים חיוניים לכל תא ותא בגוף בכדי להמשיך להתקיים. תהליך היווצרות אנזימים מטבוליים מתרחש בתוך התאים עצמם, ובעזרת האנזימים האלו מתקיים תהליך חילוף החומרים בכל תא. אנזימי העיכול פועלים בתוך הבלוטות והאיברים השונים במערכת העיכול, תפקידם לדאוג לעיכול של מרכיבי המזון השונים: חלבונים, פחמימות ושומנים. פעילות לא תקינה או מחסור של האנזימים הללו, יפגעו קשות ביכולת הגוף להתמודד מול מחלות, וכתוצאה מכך לתפקוד לקוי של מערכות רבות בגוף. בכדי להקל ולשפר את תפקוד האנזימים בגוף, עלינו לצרוך מזון חי המכיל אנזימים. אנזימים קיימים רק במזון חי וטבעי. ככל שנקבל אנזימים רבים יותר מהמזון, כך פעילותם של האנזימים השונים בגוף תתחזק ותשתפר בהתמדה. ידוע שאכילת מזון חי בשילוב עם מזונות אחרים משפר במידה רבה את תהליך העיכול, מכיוון שהגוף מקבל תוספת של אנזימים מהמזון החי. צריכה קבועה של אנזימים מהמזון משפרת את תפקודן של המערכות השונות בגוף ומגינה עליהן. למשל: תהליכי נשימת התאים, מניעת תהליכי חמצון בגוף, עזרה לפעילות שריר הלב, עזרה בתהליך עיכול המזון, מניעת תהליכי הזדקנות, ומזעור נזקים של השפעות קרינה. בנוסף, אנזימים המגיעים ממזון חי פועלים גם כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן.

כמות הויטמינים הזמינים בנבטים היא דרך מעולה לשמור על הבריאות ועל המערכת החיסונית במשך כל ימות השנה. בחודשי החורף הקרים, כשלא ניתן להשיג ירקות ופירות טריים הגדלים רק בעונה החמה, הנבטים הם מקור מצוין לויטמינים השונים. בחורף אנשים סופגים פחות ויטמינים בגלל שהם אוכלים פחות ירקות ופירות, והתוצאה היא פגיעות למחלות. צריכה שוטפת של נבטים במהלך החורף תהווה מקור מצוין לויטמינים, ותשמור על מערכת חיסונית איתנה גם בחודשי החורף הקרים.

תהליך ההנבטה אינו מסובך, ואפשר לבצע אותו גם בבית. עם זאת, הוא דורש תשומת לב והקפדה, שכן הנבטים הם צמחים עדינים והם עלולים להירקב ולהתקלקל במהירות. וכאמור – אפשר להשיג היום שפע של סוגי נבטים טריים במחירים נוחים, שחוסכים את הטרחה.

נבטים ונבטוטים

נבטוטים הם אותם קטנית, גרעין או זרע שהונבטו, אולם במקרה זה הם הסתפקו בהנבטה ראשונית, שבה הוציאו רק שורש זעיר.

היתרון: הם קלים יותר לעיכול.

החיסרון: בשונה מהנבטים, את הנבטוטים יש לבשל כדי שיתרככו.



השפעה רפואית:

הרגישות למחלות נקבעת על-ידי התורשה והסביבה כאחת ובני-אדם בוררים את מזונם עפ"י מבחן הטעם. התברר שבקהילות קדומות אשר ניזונו בעיקר מבשר שמן, צלוי ומעושן אכלו גם כרוב מותסס ובכך מזערו את הנזקים לבריאותם. הערך הרפואי של צמחי המצליבים/ כרוביים (Cruciferae) [ברוקולי, כרוב, כרובית, קולרבי, כרוב ניצנים, ליפתית, צנונית, צנון, חרדל, גרגיר, רוקט] במניעת סרטן נחקר בהרחבה והתברר שנבטי ונבטוטי המצליבים עשירים ביותר (פי כמה מאות!) במרכיבים בעלי פעילות רפואית נוגדת סרטן. אכילת נבטים ונבטוטים אורגניים שונים באופן קבוע מסוגלת לגונן מפני סרטן, מחלות-לב, הסתיידות עורקים, חסר דם, השמנה, סוכרת, פרקינסון ומחלות אוטו-אימוניות, לנקות את הגוף מרעלים וממתכות כבדות ולספק רמות גבוהות של מינרלים, ויטמינים, מעכבי-חמצון ואנזימים פעילים. כאשר תאי-הגוף מתנקים ומתחדשים, גם הרוחניות והיצירתיות מתעוררות, כוח-החיים מתגבר, מערכת החסון נהפכת לפעילה יותר והאדם מפסיק לחלות ומסוגל להבריא.



הרזייה ושמירה על משקל הגוף:

לאור כישלונן של רוב הדיאטות המודרניות - שיעילותן לטווח הארוך מוטלת בספק ואשר עלולות לגרום לנזק רפואי בלתי הפיך כהרס רקמת שריר - כדאי לנסות אכילת מזון טהור: ירקות ופרות חיים, אגוזים, שקדים, נבטים ונבטוטים אורגניים אשר מכילים את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים. כאשר מספקים לגוף, מיד לאחר ההשכמה בבוקר, את כל המרכיבים התזונתיים בצורתם הזמינה, ניתן לדכא את הצורך הכפייתי לזלול כמויות גדולות של מזון מטוגן או מבושל אשר עמוס בסוכר, עמילן, מלח, שומן וחומרים כימים שונים (Junk Food) ובהדרגה גם חוש הטעם מתכוון למזון בריא וטהור וההתמכרות לתוספי-המזון יורדת. הנבטים אינם משמינים מאחר והם מכילים אנרגיה זמינה (סוכרים פשוטים היוצרים תחושת שובע), חלבון איכותי ומאוזן, חומצות שומן הכרחיות ומעט (!) קלוריות. מרכיבים פעילים בנבטים מגבירים את קצב שרפת השומנים בגוף ומרכיבים אחרים מאפשרים בניית רקמת שריר. אפשר לאכול הרבה נבטים, לחדש ולשדרג את כל החלבונים והתאים בגוף, להרגיש פעיל ושבע, להרזות בהדרגה וגם לשמור על משקל גוף אופטימאלי בטבעיות וללא מאמץ.



הגנה מפני התפתחות גידולים ממאירים:

בנבטים מרכיבים פעילים אשר מגוננים מפני התפתחות גידולים ממאירים בחמש דרכים:

א. ספיחה ונטרול רדיקלים חופשיים של חמצן. הרדיקלים החופשים הם אטומים של חמצן בעלי קליפות אלקטרונים בלתי שלמות, שמקורם בתגובות חמצון בגוף ואשר תוקפים קרומיות-תאים וחומר תורשתי שבגרעיני התאים. מעכבי החמצון שבנבטים ובנבטוטים קושרים רדיקלים חופשיים מסוכנים שכאילו, מחזרים, מנטרלים ומסלקים אותם מהגוף ובכך מגוננים מפני השפעתם המזיקה שבאה לביטוי בהזדקנות מוקדמת, דלקת, פגיעה בדפנות כלי-הדם, סוכרת וסרטן.

ב. גרימת מות תאים מתוכנן ( Apoptosis– שלכת [ביוונית]) של התאים הסרטנים עצמם ומניעת התפתחות בלתי-מבוקרת של גידולים ממאירים. בתאים ממאירים המנגנון הטבעי של מות תאים מתוכנן משתבש ומרכיבים מנבטים מסוגלים לתקן את המנגנון הזה ולגרום למותם של התאים הממאירים.

ג. הגנה מפני השפעתם המזיקה חומרים מסרטנים מרכיבים מנבטים גורמים להפעלת אנזימים שמבצעים נטרול רעלנים (Phase 2 detoxification enzymes). האנזימים הללו מונעים את קשירתם של הרעלים לחומר התורשתי שבגרעיני התאים ובכך מגוננים מפני השפעתם המסרטנת.

ד. מרכיבים מנבטים גורמים לתאים סרטניים להיות יותר רגישים לטיפול כימותרפי ובמקביל מחזקים ומגוננים על התאים הבריאים.

ה. גידולים ממאירים משחררים אנזימים (פרוטאזות) אשר מפרקים חומר בין-תאי ברקמות ומאפשרים את התפתחות והתפשטות הגידולים. מעכבי הפרוטאזות שבנבטים בולמים התפתחות בלתי-מבוקרת של גידולים ויצירת גרורות.

עקב כל הסיבות הללו יש לאכול נבטים בצורתם החיה בלבד, למעט נבטוטי קטניות שזקוקים לבישול/ אידוי לפני אכילתם (צורה זו של הכנה מקלה על עיכולן).

קיימים הבדלים בין הנבטים השונים, הן בטעמם והן בהרכבם התזונתי. הנבטים הארוכים יותר (לא מעבר ל15 ס"מ) עשירים יותר בויטמינים לעומת תכולת החלבון שלהם באופן יחסי לעומת הנבטוטים.

בגלל תכונותיהם המועילות הרבות יש להקפיד שהנבטים יהיו ממקור אורגני בלבד, או לחלופין שהזרעים המשמשים אתכם להנבטה יהיו ממקור אורגני.

אנזימים קיימים רק במזון חי וטבעי. ככל שנקבל אנזימים רבים יותר מהמזון, כך פעילותם של האנזימים השונים בגוף תתחזק ותשתפר בהתמדה. ידוע שאכילת מזון חי בשילוב עם מזונות אחרים משפר במידה רבה את תהליך העיכול, מהסיבה שהגוף מקבל תוספת של אנזימים מהמזון החי. צריכה קבועה של אנזימים מהמזון משפרת את תפקודן של המערכות השונות בגוף ומגינה אליהן. למשל: תהליכי נשימת התאים, מניעת תהליכי חימצון בגוף, עזרה לפעילות שריר הלב, עזרה בתהליך עיכול המזון, מניעת תהליכי הזדקנות, ומזעור נזקים של השפעות קרינה. בנוסף, אנזימים המגיעים ממזון חי פועלים גם כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן.



יתרונות של הנבטים:

- ההנבטה אינה תלויה בעונות השנה או במזג האוויר

- גידול פשוט וזול

- נקי מכימיקלים

- קל לעיכול (כי מכיל בתוכו אנזימי עיכול)

- זמן בישול קצר – וכתוצאה מכך

- אחוז גבוהה מהמזינים נספג

- עשיר בויטמינים ומינרלים

- דל בפחמימות

מומלץ לאכול את רוב הנבטים חיים

זרעים, שכדאי לנבוט הם: סויה, עדשים, חילבה, חומוס, חיטה, שיבולת שועל, שעועית, אספסת, מאש, אפונה.

שלבי הנבטה:

1. מיון הזרעים: בחירת הזרעים ללא פגמים.

2. השריה: מטרת השלב היא לרכך את קליפת הגרעין ולתת תנופה להנבטה. ככל שהקליפה קשה יתר, משך ההשריה ארוך יותר. זמן ההשריה הממוצע הוא 4-5 שעות לזרעים קטנים, 15 שעות לקטניות, 24 שעות לדגנים.

3. ההנבטה עצמה:



הנבטה במים והנבטה באדמה

*הנבטה במים. מניחים את הזרעים בכלי המנקז את המים בתחתיתו, כך שהזרעים נשארים לחים, אך ללא מים. מכסים את הכלי במגבת, על מנת לשמור על הלחות ולמנוע חשיפה לאור ישיר. בודקים מידי פעם את רמת הלחות ומשקים לפי הצורך. כאשר מופיע שורשון מורידים את המגבת ומעבירים את הכלי למקום עם כמות מספקת של אור, על מנת לאפשר תנאים לפוטוסינטזה - אך לא לקרינה ישירה.

חשוב להמשיך לעקוב אחרי רמת הלחות, מאחר ורטיבות יתר תגרום לריקבון, וחוסר רטיבות תייבש את הנבטים – בשני המקרים תהליך ההנבטה ייפסק.

*הנבטה באדמה. זורעים את הזרעים המושרים בשכבה דקה של אדמה ומשקים פעם עד פעמיים ביום (לפי הצורך) על מנת לשמור על לחות. לא רצוי לחשוף את הזרעים לשמש ישירה/ לרוח.

הנבטה באדמה נותנת נבטים יותר ארוכים, המכילים יותר ויטמיני A, B, C, אבל פחות חלבון.

*האפשרות המהירה והנקייה (אם כי לא הזולה) היא לקנות מנבטה חשמלית. ממלאים אותה בזרעים ובמים, מחברים לחשמל, ובתוך כמה ימים נהנים מנבטים טריים. מחיר: כ־700 שקל בחנויות הטבע.



הנה מספר סוגי נבטים:

*תלתן - עשירים מאד בסידן ובזרחן. מכילים גם ברזל, מנגן, אבץ, מגנזיום ואשלגן. מכילים ויטמינים (A, B2, B3, C, D, K), כלורופיל, חלבון איכותי (8 חומצות אמינו הכרחיות) וסיבים תזונתיים. טובים במיוחד לסובלים מבעיות של עצמות, כמו שברים, נקעים, אוסטיאופורוזיס וכן לבעיות של קרישת דם. חשוב גם לנשים מיניקות להגברת תנובת החלב. מכילים ויטמינים אנטי סרטניים. נבטי התלתן והאספסת תורמים להורדת רמת השומנים בדם, הורדת הכולסטרול ה"רע" ולהעלאת הכולסטרול ה"טוב".

*מש – סוג של שעועית, שהנבטים שלה ידועים כ-"נבטים סיניים". הם בעלי ערך תזונתי גבוה, נובטים בקלות ודורשים זמן קצר של השריה – כ-4 שעות., נשמרים לזמן ממושך.

במש חשוב להסיר את קליפת הזרעים, כדי שתאית קשה זו לא תפריע לספיגת המינרלים שבתוך מנבטים. נבטוטי מש מכילים חלבון איכותי ומאוזן (19 חומצות אמינו), מונעי חמצון, אנזימים פעילים, כולין, ויטמינים (A 1, B2, B3, B12, C, E), ומינרלים (סידן, ברזל, אשלגן, זרחן ומגנזיום) ברי-ספיגה המסייעים לתחזוק ולבנייה של הרקמות. בנבטוטי השעועית מצויים פלבונואידים כאיזוליקויריטיגנין אשר מגוננים מפני סרטן ראות ושד.

*אספסת – זוהי קטנית שאינה ניתנת לעיכול ע"י בני אדם, אך הזרעים המונבטים מזינים מאד, קלים לעיכול, עשירים ב-Fe, Ca, K. זרעי האספסת קטנים וזקוקים למעט מים וזמן השריה קצר. נבטי האספסת מומלצים לנשים מניקות, כדי להעלות את תנובת החלב. רצוי להסיר את קליפת הזרעים, כדי שתאית קשה זו לא תפריע לספיגת המינרלים שבתוך מנבטים. עשירים מאד בסידן ובזרחן מכילים גם ברזל, מנגן, אבץ, מגנזיום ואשלגן. מכילים ויטמינים (A, B2, B3, C, D, K), כלורופיל, חלבון איכותי (8 חומצות אמינו הכרחיות), וסיבים תזונתיים. טובים במיוחד לסובלים מבעיות של עצמות, כמו שברים, נקעים, אוסטיאופרוזיס וכן לבעיות של קרישת הדם. חשוב גם לנשים מיניקות להגברת תנובת החלב. מכילים ויטמינים אנטי סרטניים. נבטי התלתן והאספסת תורמים להורדת רמת השומנים בדם, הורדת הכולסטרול ה"רע" ולהעלאת הכולסטרול ה"טוב".

*כוסמת - נבטי כוסמת מכילים ויטמינים, מינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום, מנגן ואבץ), חלבונים מאוזנים, רמות גבוהות של חומצת האמינו הנדירה ליזין, אנזימים פעילים, מונעי חמצון ופלבונואידים כרוטין (Rutin) אשר מרגיעים אלרגיות, מחטאים מפני פטריות וחיידקים, מרפאים מחלות בדרכי השתן, שומרים על שלמות דפנות כלי-הדם, מגוננים מפני סרטן ומנקים את הרקמות מרעלנים.

*צנונית - נבטי צנוניות עשירים בויטמינים A, B1, B2, B3, C. עשירים באשלגן, זרחן, סידן, ברזל ומגנזיום. מכילים כמות גדולה של נוגדי-חמצון.

*חילבה – הנבטים זקוקים לכמות רבה של מים בזמן ההשריה. הם מועילים מאד בשיקום ובשמירת משק הסוכר אצל אנשים עם נטייה לסוכרת. נבטי ונבטוטי חילבה עשירים בנוגדי-חמצון, חלבון איכותי, מינרלים (ברזל וזרחן), ויטמינים, (A, B1, B2, B5, D), כולין, וספונינים אשר מרפאים דלקות בדרכי-השתן, מגבירים את תנובת החלב במיניקות, מבטלים יצירת גזים במערכת העיכול, מנקים את הכבד, מורידים רמות הסוכר בדם ומרככים את העור. (טובים לגמילה מהתמכרויות למתוקים.)

*חמניות – נבטים אלה הם אניני טעם ונובטים רק באדמה. רצוי להסיר את קליפת הזרעים, כדי שתאית קשה זו לא תפריע לספיגת המינרלים שבתוך מנבטים. נבטי חמניות מכילים את חומצות השומן ההכרחיות מסוג אומגה 6. העלים עשירים מאוד בכלורופיל ובויטמינים מסוגE, D B-Complex, חומצה פולית ופנטוטנית, וכולין.

הנבטים עשירים במיוחד בסידן, זרחן, ברזל ומנגן המונעים בריחת מינרלים מהעצמות ותורמים לריפי הסתיידות עורקים. הם עשירים בלציטין ולכן הם מומלצים לאנשים שסובלים מעודף שומנים בדם.



*עדשים – הינם מקור מצוין לחלבון, במיוחד לחומצת ליזין, מומלץ מאד לצמחוניים. נבטים אלה משתייכים למשפחת הנבטוטים, הם בעלי אורך נבט של 1 ס"מ, מכילים חלבון איכותי ומאוזן, נוגדי-חמצון, אנזימים, ויטמינים (A, B1, B2, B3, B9, B12,C, E) ומינרלים (ברזל, מגנזיום, נתרן, סידן וזרחן) אשר מונעים יציאת מינרלים מעצמות, מרפאים חסר-דם ומסייעים לבניית רקמות.

*חומוס – עדיף לבשל על מנת להקל על העיכול. מכילים חלבון איכותי ומאוזן, נוגדי-חמצון, אנזימים, ויטמינים (A, B1, B2, B3, B9, B12, C, E) ומינרלים (ברזל, מגנזיום, נתרן, סידן וזרחן) אשר מונעים יציאת מינרלים מעצמות, מרפאים חסר-דם ומסייעים לבניית רקמות.

*שעועית – נבט ירוק ועשיר ביותר בויטמיני A,C. יש להשרות את הזרעים במשך הלילה והם נובטים תוך 4 ימים. תוספת טובה לסלטים ומרקי ירקות. עדיף לבשל כדי להקל על העיכול.

*סויה – נבטים עשירים בחלבון, מומלצים לצמחוניים, עשירים ב-Ca וויטמיני A ו- C. זמן הנבטה הוא כ-3-4 מים. יש לבשל את הנבטים לפני האכילה על מנת להרוס את הטריפסין וכדי להקל על תהליך העיכול.

*שקדים – נבטים עשירים בחלבון, שומנים, מינרלים (Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn), ויטמינים (C,A, קבוצת B). הם שומרים על יכולות המוח, מחזקים את הראייה, עוזרים במיעוט חלב אצל אישה מניקה, מחזקים את הלב, עוזרים לפעילות תקינה של הקיבה וכן מקילים על כאבי ראש ואוזניים.


שימוש בנבטים:

ניתן לשלב אותם בסלטים רבים, לעשות מהם מיצים ולאכול כחטיפים בין ארוחות. לבריאות!


על תזונה לכל דבר, על דיאטות למחלות ומצבים פיזיולוגיים שונים, על כל דבר שאנחנו אוכלים וכל משקה שאנחנו שותים, על רפואה עממית ועל קוסמטיקה טבעית - בספר החדש

"קל להיות בריא"

כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי