אתם רוצים לראות את ילדיכם בריאים? – תרגילו אותם מינקות לאכול בריא. אדם – זה מה שהוא אוכל. כל דבר, שאכלנו, נהיה חלק מגופינו ומשפיע על נשמתינו. אז חשוב שהאוכל יהיה כשר וחשוב שהאוכל יהיה בריא.

יש להרגיל לאכילה בריאה מינקות, כי אין דבר קשה יותר מלשנות הרגלים. תחשבו על ניסיונותיכם ועל ניסיונותיהם של אנשים אחרים לשנות הרגל זה או אחר. לא חשוב, עד כמה ההרגל הזה מזיק, מגוחך, מפריע, מעצבן וכו' וכו' – אין קשה מלהיפרד ממנו! כמה אנשים, לדוגמה, רוצים להיגמל מעישון, הם יודעים שזה הרגל שלילי שמזיק לבריאותם ולבריאות הסובבים אותם – אך בפועל לא מצליחים לעשות זאת! כמה אנשים רוצים להוציא מהתפריט שלהם דברי מתיקה, אך הם התרגלו לקחת סוכריה/עוגה/שוקולד... במקרים מסוימים של חייהם, למשל במצבי לחץ או כשמצליחים לעשות משהו בהצלחה וכדו'.

ואל תשכחו: אנחנו אוהבים את מה שהתרגלנו אליו. במילים אחרות, מאכל זה או אחר טעים לנו לא בזכות הרכיבים שלו, אלא בגלל הרגלי האכילה שלנו. לדוגמה, האם מישהו מכם ירצה לטעום מעדן תולעים ברוטב חמוץ עשוי חלזונות? נשמע מגעיל. אבל סיני או תאילנדי, שרגיל לאכול דברים כאלה ושהם מתקשרים אצלו עם ידיה האוהבות של אימו – ישמח מאד!

ובכן, אם השתכנעתם, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא הלאה. גם אם לא תיישמו את כל העצות, אלא רק חלק מהם – כבר תטיבו עם ילדיכם!

ובכן, כדי לשמור על בריאות ילדיכם, עליכם:


1. לזרוק את המיקרוגל (אני בכוונה לא אומרת למסור או לתרום, כי חשוב גם לא להזיק לאנשים אחרים).

קרינת מיקרוגל מסוכנת ויכולה לגרום לקטרקט ומחלות אחרות. מזון שיצא ממיקרוגל, חסר הילה, כלומר, חסר חיות. אין בו שום דבר חוץ מקלוריות להשמנה. הוא לא תורם לא לבריאותכם ולא לנשמתכם.

2. לזרוק כלי מטבח עם ציפוי מונע הדבקה ("נון סטיק"). לא ידוע לי אם נעשו ניסויים על בני אדם, אבל אדים ממחבת מחוממת כזו גורמים למוות פתאומי אצל התוכים. סביר להניח, שגם לבריאותכם הם לא יוסיפו, ואני ממליצה להיפטר מהם, גם לפני שימצאו מה בדיוק טיב הנזק שהם גורמים.

3. להוציא מכלל שימוש מזונות מזוקקים (סוכר לבן, קמח לבן ומוצריו, אורז לבן, חטיפים מלוחים ומטוגנים, משקאות קלים, במיוחד מוגזים, מזונות מעובדים, ממתקים, במיוחד מכילי חלב וסוכר לבן; מזון המכיל חומרים משמרים ו-MSG (רטבים מוכנים, פירורי לחם מוכנים, שימורים למיניבם, קטשופ מוכן), שמן צמחי מוקשה.

4. מומלץ לא להשתמש בבשר ובעוף אם אינם אורגניים.

5. תקראו בעיון את התוויות על גבי כל האריזות שאתם קונים. אל תסמכו על כך, שמוצר זהה של חברה אחרת או מוצר אחר של אותה החברה לא כלל דברים שאתם רוצים להימנע מהם: נושא זה תמיד מלא הפתעות. זה דומה לכשרות: יש תירוש עם הרבנות הראשית ויש עם בד"ץ ירושלים – באותה חברה עצמה.

הנה לדוגמה, חומרים משמרים וצבעי מאכל שגורמים/מחמירים היפראקטיביות: 102 E, 104 E, 110 E, 120 E, 123 E, 122 E,122 E, 124 E, 127 E, 131 E, 132 E, 133 E, 151 E, 153 E, 210 E, 211 E, 212 E, 213 E, 214 E, 215 E, 216 E, 217 E, 218 E, ( red 2g126), 133 (brilliant blu FSF), 155(brown HT)

עלולים לגרום להתקף אסתמטי: 102 E, 120 E, 122 E, 124 E, 127 E, 131 E, 132 E, 153 E, 210 E, 211 E, 212 E, 213 E, 214 E, 215 E 216 E 217 E, 218 E, 155 (brown HT)

אסורים לרגישים לאספירין: 102 E, 110 E, 120 E, 122 E, 123 E, 124 E, 131 E, 132 E, 210 E, 211 E, 212 E, 213 E, 214 E, 215 E, 216 E, 217 E, 218 E, 155 (brown HT)

אסורים לשימוש: 103 E, 105 E, 111 E, 121 E, 125 E, 126 E, 130 E, 152 E, 210 E, 211 E

יכולים לגרום לתגובה אלרגית קשה: 104 E, 120 E, 160 E, 200E, 210 E, 211 E, 212 E, 213 E, 214 E, 215 E, 216 E, 217 E, 218 E, 413 E

מסרטנים: 142 E, 210 E, 211 E, 122 E, 123 E, 124 E, 212 E, 214 E, 217 E, 220 E.

יכול לגרום לכאבי ראש: 200E, 201 E, 202 E, 203 E, 210 E, 211 E, 212 E, 213 E, 214 E, 215 E, 216 E, 217 E, 218 E, 220 E, 221 E, 222 E, 223 E, 224 E, 225E, 226 E, 227 E, 230 E, 231 E, 232 E, 233 E, 239 E, 249 E, 261 E, 262 E, 263 E, 621מ (MSG)

יכול לגרום להפרעות עיכול: 200 E, 201 E, 202 E, 203 E, 210 E 211 E, 212 E, 213 E, 214 E, 215 E, 216 E, 217 E, 218 E, 220 E, 221 E, 222 E, 223 E, 224 E, 225 E, 226 E, 227 E, 230 E, 231 E, 232 E, 233 E, 239 E, 249 E, 250 E, 251 E, 252 E, 261 E, 262 E, 290 E, 338 E, 339 E, 340 E, 341 E, 334 E, 407 E, 450 E, 461 E, 462 E, 463 E, 465 E, 466 E, 621 (MSG)

גורם לבעיות עור: 220 E, 221 E, 222 E, 223 E, 224 E, 225 E, 226 E, 227 E, 230 E, 231 E, 232 E, 233 E, 239 E, 249 E, 250 E, 251 E, 252 E, 261 E, 262E, 263 E, 621(MSG)

הורס ויטמין 12B : 220 E, 221 E, 222 E, 223 E, 224 E, 225 E, 225 E, 227 E

גורם ליתר לחץ דם: 250 E, 252 E, 252 E

גורם לאולקוס: 338 E, 339 E, 340 E, 341 E , 407 E, 450 E, 461 E, 462 E, 463 E, 465 E, 466 E



6. מומלץ שימוש בכלי מטבח מנירוסטה עם מכסים. טוב שיהיו לכם במטבח כלים לאידוי.

7. תתנו לילדיכם כמה שיותר ירקות. כמה שמבחר הירקות יהיה עשיר יותר, כך תטיבו עם בריאותם יותר. ירקות אורגניים כמובן עדיפים על אלה שלא אורגניים. ירקות שלא עברו הנדסה גנטית עדיפים על אלה שעברו אותה. הם לא רק יותר בריאים, אלא גם יפים יותר, טעימים יותר ובעלי ריח.

8. תרגילו אותם לאכול דייסות דגנים, עדיף דגנים מלאים, ירקות שורש (סלק, גזר, תפוח אדמה, בטטה וכדו').

9. תספקו להם סידן בכמות נאותה. מקורות הסידן במזון: כרוב חי ומבושל, תאנים מיובשות, שומר, ברוקולי, קולרבי, בטטה, שעועית ירוקה בכל צורה, תפוזים, גזר, חסה, משמש, שקדים, גרעיני חמניות, קינואה, טופו ומוצריו, סויה ומוצריו, סרדינים.

יש כמות גדולה של סידן זמין בחטיפים אורגניים של חברות שונות.

אל תרגילו את ילדיכם לחלב ומוצריו. לאחר גמילה מחלב אימו אין אדם זקוק לחלב יותר. כ70% מהאוכלוסיה רגישים לחלב, יש גם אנשים אלרגיים לחלב. ואצל כל אדם ואדם חלב גורם להצטברות ליחה ולהוצאת סידן מהגוף וכתוצאה מכך למחסור בסידן.



10. חשוב לאכול פחמימות בארוחת הבוקר. מנהג זה לא רק בריא לכשעצמו, הוא גם יעזור למי שסובל מבחילות הבוקר ולמי שעושה דיאטת הרזיה (או רוצה לשמור על המשקל). חשוב לא לוותר על ארוחת בוקר ולאכול פחמימות גם אם בבוקר אין לכם תאבון כלל. ארוחת הבוקר היא חשובה ביותר היא "מעירה" את הגוף ועוזרת להתחיל את היום אנרגטיים ורעננים.

ל"פת שחרית" יש עניין גדול מאד ויש להרגיל את הילד לאכול מוקדם בבוקר לפחות פת לחם אחד.

ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביותר בין כל הארוחות. ארוחת הבוקר צריכה להיות עשירה בחלבון ובפחמימות מורכבות. אפשר לתת דגני בוקר המכילים סיבים תזונתיים כגון 'דגנולה' (קורנפלקס עם קינואה תפוחה וגרעיני חמנייה) עם מעט חלב סויה, או פרוסת לחם ללא גלוטן או פריכיות אורז מלא עם כוסמת עם ממרח שקדים ודבש. וארוחה הכי טובה – זה דייסת שיבולת שועל. אפשר להוסיף לתוכה דבש, צימוקים, תפוח עץ ודברים אחרים לפי הטעם. מזונות אלו יבטיחו שמירה על רמת סוכר תקינה ומניעת עייפות, חוסר ריכוז, בעיות קשב ועצבנות.

11. חשוב להקפיד על שתיה מספקת, זאת אומרת 8-10 כוסות ביום. אנשים שעובדים עבודה פיזית מאומצת, אנשים, שסובלים משלשולים, עצירות ו/או הקאות, או כל אדם ביום חם במיוחד – צריכים לשתות יותר.

חשוב שילדים ידעו את העובדות הללו. אל תפחדו להסביר להם: ילדים לא פחות אינטליגנטים מכם ומבינים הכול.

12. חשוב לצרוך סיבים תזונתיים, שמבטיחים פעילות תקינה של המעיים. הדבר חשוב במיוחד לאנשים שסובלים מעצירות, עושים דיאטת הרזיה או עוברים תהליך דה-טוקסיקציה מכל סיבה שהיא. יש להקפיד ללוות את אכילת הסיבים בשתיה מרובה, אחרת יכול להיווצר מצב של עצירות – או תחמיר עצירות הקיימת.

לצערי הרב, יצא לי לראות ילדים שכבר מגיל צעיר מאד סובלים מעצירות. עצירות זה לא מה בכך ואין לזלזל בבעיה, זה בעיה של ממש עם השלכות אפשריות קשות, שברוב המקרים נובעת מתזונה לא נכונה ו/או אורח חיים לקוי בלבד.

13. כשאתם מכינים אוכל לילדיכם, תבשלו, תאדו, תכינו בתנור, אבל אל תטגנו. טיגון דורש שומן, וזה דבר לא בריא לכשעצמו. בנוסף לכך, שומן הטיגון – זה שומן מחומם, כלומר, מחומצן ומזיק.

תוותרו על שמנים ממקור החי ותגבילו את צריכת השומנים הצמחיים. לכל סוגי האוכלוסיה בריא יותר תפריט קל שומן.

14. תכינו להם דגים פעמיים בשבוע או יותר, כאשר ההעדפה היא לדגי ים צפוניים או תוסיפו לתפריטם אומגה-3 על בסיס קבוע.

15. תנו להם לפחות 1-2 ביצים כל יום. זהו מזון בריא ביותר מכל הבחינות, החשוב לאיזון כולסטרול בגוף ולפעילות המוח!

16. אם אתם רוצים לתת לבן שלכם פרס עבור התנהגותו הטובה, הצלחה, או כל דבר אחר, אל תתנו לו סוכריה! הרי אתם אוהבים אותו, לא? אם סוכריה תתקשר אצלו בראש עם הפרס, הוא ירצה דברי מתיקה כל פעם שיהיה במצב מצוקה כלשהו או ירצה לגמול לעצמו על משהו. ובכך תזיקו לבריאותו לאורך כל חייו.

17. אם אתם נותנים לילד אוכל לבית הספר, תשקיעו קצת מחשבה בדבר, אל תקחו אוטומטית לחם וממרח שוקולד. בגיל הזה יש לחשוב על ערכים תזונתיים משום שזה חיוני להתפתחות הפיזית והשכלית של הילד.

אם אתם נותנים לילדים ירקות לבית הספר, תנו אותם בקופסה שלמים ואת הפיתה/לחם תנו בנפרד. מומלץ לאכול ירקות שלמים ולא לחתוך, כי כאשר הם חתוכים, הם מאבדים את המזינים החיוניים שנמצאים בהם.

אם ברצונכם לתת כריך/סנדוויץ, אפשר לשים בפנים אבוקדו, טחינה, סלט ביצים, סלט טונה, חביתה.

במקום ממרח שוקולד אפשר להשתמש בממרח שקדים, תמרים, חמאת שומשום עם דבש, ממרח בוטנים.

ואל תשכחו נשיקה לדרך!

18. פיצוחים, שקדים ואגוזים הינם דברים בריאים מאד, אבל לא מומלץ לאכלם קלויים ומלוחים.

19. עדן השפע הביא עמו הרבה נוחיות ואפשרות לאכול ממאכלים האהובים בכל ימות השנה – הדבר לא בהכרח טוב מבחינת בריאותית.

הנה רשימת המזונות שמומלץ לצרוך בעונות השנה השונים:

אביב – דגנים וקט יות, דבש, מולסה, ירקות שורשיים, כמו גזר, סלק, סלרי, וגם עלי דפנה, רוזמרין ובזיליקום.

בקיץ – פרות קיץ, מלפפון, נבטים, טופו ומוצריו. אכילת דברים רקרים, כמו משקעות ממקרר, גלידות, שתיה עם קוביות קרח – נוגדים מאנרגיה חיצונים וגורמים לעייפות והרגשה כללית רעה. מאכלים מחממים, מבשר וביצים גורמים לעודף חום ולהרגשת עייפות, אסטניה וחוסר יכולת לתפקד. מומלץ לברבות בסלטים טריים, לבסס עליהם את התזונה.

בסתיו – מזונות חריפים, מטובלים ושומנים, מרקים, חמוצים, שום, בצל, בצל ירוק, תפוחי אדמה, בטטה, ביצים, בשר, אורז, גזר, ג'נג'ר.

בחורף - הרבה דגניים וקטניות, ירקות שורשיים, מזון מריר, מלוח ומטובל, בשר, תפוח אדמה, בטטה, דגים, ביצים, אגוזים, סלק, גזר, ברוקולי, שום, בצל, חרדל. בחורף מומלץ בישול ארוך ואיטי בכלי עם דפנות עבות, תחת למכסה ועם מעט מים.

20. אל תהפכו את האוכל לכלי משחק, אמצעי הענשה, שוחד או תגמול! למשל, עדיף להשתמש כפרס בספר או בצעצוע מאשר בגלידה.



על תזונה לכל דבר, על דיאטות למחלות ומצבים פיזיולוגיים שונים, על כל דבר שאנחנו אוכלים וכל משקה שאנחנו שותים, על רפואה עממית ועל קוסמטיקה טבעית - בספר החדש

"קל להיות בריא"


כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי