גזר ידוע לאנושות לפחות אלפיים שנה. מולדתו של הגזר ככל הנראה באפגניסטן, אך כיום ירק זה מגודל בכל העולם. לאירופה הגזר הגיע לראשונה במאה ה-X ומיד מצא שימוש נרחב ברפואה האירופאית של אותם הימים.

סוג הגזר שהגיע לאירופה היה גזר צהוב. רק במאה ה-XVII חקלאי הולנדי פיתח את הסוג הכתום שאנחנו מכירים כיום.

רופאים ברומא העתיקה הרבו להשתמש בגזר לטיפולים שונים. גם בכתבי הרפואה של המאה ה-XI שנכתבו ע"י ד"ר סימאון סיט מהאימפריה הביזנטית, כמו גם בכתבי עת רפואיים שנכתבו ע"י ד"ר איבן-אל-אבם מאנדלוסיה במאה ה-XIII ובספר רפואי רוסי מהמאה ה-XVI מתארים שימוש נרחב בגזר. בימי מלחמת העולם השנייה טייסי חייל האוויר האנגלי קיבלו כל יום מנות גדושות של גזר ע"מ לשפר את הפגיעות במטרות במבצעים הליליים שהם עשו.

גזר מכיל עמילן, פקטינים, פרו-ויטמין A (בטא-קרוטן), ויטמיני B1, B2, B3,, B8B9, E, C , K, פיטונצידים, ביופלבנואידים, שמנים אתריים, חומצות אורגניות, קרטנואידים, ליקופן, לימונן, מינרלים: זרחן, נתרן, אשלגן, יוד, ברזל, נחושת, מנגן, מגנזיום, זרחן, קובלט, אבץ, פלואור, סידן, בורון, מוליבדן. גזר מכיל פלקרינול המונע התפתחות סרטן המעי הגס.

בגזר יש כמות שיא של בטא-קרוטן: 9 מ"ג בכל 100 ג'. זוהי הסיבה לכך שאכילת גזר כה מומלצת לכל בעיות עיניים.

אכילת 1-2 גזרים בגודל בינוני הינה טיפול מונע למחלות לב, דלקת בקיבה על רקע חומציות נמוכה, מחלות מערכת הנשימה, מחלות עור, כליות ושלפוחית השתן.

מיץ גזר

נהיה למשקה די אופנתי היום בעידן התעוררות המודעות לתזונה בריאה, ויש רבים שאוהבים גם את הטעם.

אכן, מיץ גזר זה באמת דבר טוב. שתיית מיץ גזר, בדומה לאכילת הגזר:

  • משפרת את התיאבון.
  • משפרת את מראה העור, השיער והציפורניים.
  • מעודדת איחוי פצעים.
  • מאזנת את הכולסטרול בדם.
  • מעודדת ריפוי דלקות.
  • שומרת על בריאות כלי הדם.
  • מונעת התרבות תולעי מעיים.
  • משפרת את פעילות מערכת העיכול.
  • מחזקת את מערכת החיסון.
  • חיונית לסילוק רעלים מהגוף.
  • מקטינה תופעות לוואי של אנטיביוטיקה.
  • מחזקת שיניים ומונעת את התפתחות החורים בשיניים (עששת).
  • שומרת על חומציות הדם.
  • מאזנת את חילוף החומרים של השומן.
  • תורמת לאיזון היוני של הגוף.
  • מעודדת את חידוש תאי הגוף.
  • ממזערת את הזדקנות המוח ומחזקת את הזיכרון.
גזר הינו חלק חשוב בדיאטת אי-ספיקת הלב, דיאטת לחץ דם גבוה דיאטת אריטמיה של הלב. בכל המקרים הללו מומלצת שתייה של 50- 100 מ"ל מיץ גזר (בהתאם לסוג וחומרת הבעיה) על בסיס יומי.

מחקר אמריקאי מצא, שאכילת 2 גזרים ביום מורידה את רמת הכולסטרול בדם ב-20%.

חוקרים מהמכון האמריקאי הלאומי לחקר הסרטן של ארה"ב מצאו, שאכילת 3/4 כוס גזר מבושל ביום מקטינה את הסיכוי לחלות בסרטן ריאה, סרטן הערמונית, סרטן הלוע, סרטן הושת, סרטן המעי הגס, סרטן קיבה, סרטן הפה וסרטן כיס מרה.

גם לאנשים שסובלים מחוסר דם, חולשה, מחסור בויטמינים, סקרציה לא מספקת של כבד או לבלב, בעיות בתפקוד
הכליות, הסובלים מטחורים ו/או מעצירות וכן לבעלי מערכת חיסונית חלשה מומלצת צריכה קבועה של גזר.

עוד על גזר ושימוש בו ברפואה העממית ובקוסמטיקה תוכלו לקרא בספר החדש שיוצא לקראת החגים.


אזהרות:
  • אל תשתו מיץ גזר אם הנכם סובלים מסכרת: מיץ גזר מכיל סוכרים פשוטים רבים.

  • אל תשתו מיץ גזר אם הנכם סובלים מבעיות בלבלב. בהתקף פנקראטיטיס מיץ גזר יכול להוות סכנת חיים.

  • אל תשתו מיץ גזר אם הנכם סובלים מדלקות במעיים או מקלקול קיבה.

  • אין לשתות מיץ גזר ואין להרבות באכילת גזר לאנשים שסובלים מאבנים בכליות.
בנוסף שימו לב, שגוף האדם לא מסוגל לקלוט יותר מידי בטא-קרוטן, הנמצא כמויות גדולות בגזר, לכן עורם של אנשים שצורכים יותר מידי גזר מקבל גוון צהבהב.

  • באיזו צורה בריא לאכול את הגזר? - בכל צורה: טרי, פירה, מבושל, בתוך כל מיני מאכלים מבושלים ואפויים, בתוך סלטים, בצורת עוגות ופשטידות...

בזכות טעמה המתוק גזר משתלב טוב לא רק עם הירקות אלא גם עם הפירות.

לעומת כל שאר הירקות, הבישול מגדיל את כמות המזינים בגזר ומשפר את ספיגתם. כך, לפי אחד המחקרים, מיד אחרי הבישול כמות האנטיאוקסידנטים בגזר גדל ב-34%.

אחת המרכיבים החשובים של הגזר - בטא-קרוטן - לא נספג בגוף אלא בסביבה שומנית. לכן הוא לא ייספג ממיץ גזר ששתיתם ע קיבה ריקה, אבל כן ייספג טוב מאד מסלט גזר מגורד עם שמן זית.

באכילת גזר חי, מומלץ לגרד אתו על פומפייה דקה ולא גסה - לפי מחקרים שנעשו בנושא זה מגביר את ספיגת הבטא-קרוטן שבגזר פי 2.

אם אתם מטגנים את הגזר, מומלץ לחתוך אות לחתיכות כמה שיותר גדולות ע"מ להקטין את איבוד הבטא-קרוטן בזמן בטיגון.

היום כולם כבר מודעים לנזקי הטיגון. בכל זאת, למרות הכול לפעמים אנחנו מטגנים. במקרים כאלה גזר יכול להקטין את הנזק. לשם כך פשוט תוסיפו לתוך המחבת חתיכת גזר.

האם לכולם מותר לאכול את הגזר? - לא!

גזר טרי אסור לאכילה במקרים של:

  • אבנים בכליות.
  • כיב קיבה.
  • דלקת מעיים מכל סוג.
  • כיב קיבה על רקע חומציות גבוהה.
  • הפרעות בתפקוד כבד ודרכי מרה.
אכילת יתר של גזר יכולה לגרום לכאב ראש, ישנוניות והקאות.


עוד על גזר ושימוש בו ברפואה העממית ובקוסמטיקה טבעית תוכלו לקרא בספר החדש

"קל להיות בריא"

כל הזכויות שמורות לד"ר יעל טוקצ'ינסקי ©